Over ons

Over ons

Werkwijze

Werkwijze

Beeld

Beeld

Verhalen

Verhalen

Contact

Contact

Shop

Shop

Building the Rotterdam

 

Terwijl de wereld in 2009 officieel in recessie verkeert, gaat op de Wilhelminapier in Rotterdam de eerste paal de grond in voor wat het grootste gebouw van Nederland moet worden: De Rotterdam.

Naar een ontwerp van OMA, het architectenbureau van Rem Koolhaas, ontstaat er op de Maasoever een verticale stad die uit drie torens van zo’n 150 meter hoog zal bestaan.

Het beschikbare stuk grond ter grootte van een voetbalveld ligt ingeklemd tussen bestaande bebouwing en de Maas, op een plek waarvandaan de Holland-Amerika Lijn van 1873 tot 1978 een lange stroom van Europese landverhuizers naar Ellis Island bracht.

 

In de jaren dertig van de vorige eeuw fotografeerde Lewis W. Hine de bouw van de Empire State Building, krachtig symbool van de Nieuwe Wereld. Net als Hine stelt Ruud Sies de werkmannen, de fysieke arbeid centraal.

Minder direct zichtbaar liet hij zich ook inspireren door de Rotterdamse fotograaf Cas Oorthuys, die in zijn boek ‘Rotterdam dynamische stad’ de naoorlogse periode van wederopbouw vastlegde. Het boek gaf een indruk van een hardwerkende natie op weg naar een exploderende economie. Oorthuys fotografeerde onder meer de HAL-schepen die naar de Nieuwe Wereld vertrokken vanaf de Wilhelminapier, de plek waar nu De Rotterdam staat.

 

Vanaf het moment dat de eerste spa de grond in gaat (december 2009) tot aan de oplevering (november 2013) volgt Ruud Sies ‘de mannen van de bouw met zijn camera.

Lewis Hine / Ruud Sies in het Nederlands Fotomuseum

 

Van 15 september 2012 tot en met 6 januari 2013 vond er in het Nederlands Fotomuseum (Het Nederlands Fotomuseum is gevestigd op de Wilhelminapier in Rotterdam pal tegenover de plek waar De Rotterdam is gerealiseerd) een overzichtstentoonstelling plaats van de wereldberoemde fotograaf Lewis Hine (Wisconsin 1874 – New York 1940) en Building The Rotterdam a work in progress van Ruud Sies.

 

 

350 bouwvakkers bezoeken het Nederlands Fotomuseum

 

Op vrijdag 28 september 2012 bezochten 350 bouwers van De Rotterdam de tentoonstelling in het Fotomuseum. Het is een bijzonder moment in de tentoonstelling Lewis Hine Fotograferen voor verandering en is georganiseerd in verband met de preview van het project Building the Rotterdam a work in progress. Bij de opening verscheen de publicatie Men of the Rotterdam.

 

 

 

 

De pers over Building the Rotterdam

 

TROUW

‘Building the Rotterdam munt niet alleen uit in knappe en stoere fotografie, ook de redactie en vormgeving is klasse.’

 

NRC****

‘Een schitterende empathische hommage aan hen die de klus echt klaarden. Als kijker krijg je de illusie ‘ik stond erbij, ik keek ernaar en neem mijn pet af.’

 

COBOUW

‘Adembenemend en soms zelfs poëtisch, bijvoorbeeld waar de punt van het verderop gelegen Montevideo boven de mist uitsteekt.

Poëtisch, elegant, kwetsbaar, het zijn geen woorden waarmee de bouw als  eerste wordt geassocieerd. Toch dragen de foto’s van Ruud Sies het allemaal in zich, voorwaar een fraai staaltje vakmanschap.’

 

© Alle beelden op deze site zijn copyright protected onder internationaal copyright. Foto’s mogen niet worden gereproduceerd in welke vorm dan ook zonder de toestemming van SiesvanHintum.